Zet de zaken op papier in een samenlevingscontract

Woon je samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor je geregeld. Alle bezittingen en schulden zijn van ieder apart.

In een notarieël samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst kun je regelen welke goederen en geld van jullie samen zijn en wat er gebeurt met bijvoorbeeld jullie woning en jullie pensioen, als jullie uit elkaar gaan.

De wet geeft geen verplichte onderdelen voor een samenlevingscontract. Voor fiscaal partnerschap en het partnerpensioen eisen de belastingdienst en de pensioenfondsen wel dat jullie een zorgplicht aan elkaar beloven.

In veel situaties geniet het zeer de aanbeveling om naast een samenlevingscontract ook testamenten op te laten maken. Je bent immers met een samenlevingscontract nog geen erfgenaam van elkaar. Afhankelijk van jouw situatie kan het ook de aanbeveling genieten om in het samenlevingscontract een zogenaamd verblijvingsbeding op te nemen. Dit is een bepaling waarmee je kunt regelen dat gemeenschappelijke bezittingen (bijvoorbeeld een eigen woning) bij het overlijden van een van de partners bij de langstlevende partner terechtkomt.

Download hier het stappenplan.

Meer info of advies? Neem direct contact met ons op.

Direct contact opnemen?