Recreatie

>>Recreatie
Recreatie 2018-01-26T08:25:01+00:00

Het kopen of verkopen van een recreatiewoning in Zeeland

Of het nu in Cadzand, Dishoek, Domburg, Kamperland, Burgh-Haamstede, Renesse of in het eveneens mooie Wemeldinge aan de Oosterschelde is, er staan altijd vele recreatie-objecten in de verkoop aan onze schitterende Zeeuwse kust.

Bij de overdracht van een recreatiewoning komt vaak meer kijken dan bij een ‘normaal’ woonhuis. Met name bij parken, die zelf moeten voorzien in het onderhoud van de algemene delen, is er vaak een vereniging van eigenaren. Wil je een recreatiewoning kopen of verkopen? Wij nemen je al het regelwerk graag uit handen, van ‘verrekening van parkkosten’ tot het ‘aanmelden bij de vereniging als nieuw lid’. Wij putten hierbij uit onze ruime ervaring in de recreatieve sector binnen Zeeland.

Er zijn in principe drie juridische mogelijkheden als je een recreatiewoning aanschaft:

  • je koopt een recreatiewoning en je huurt de grond waarop deze woning staat of komt te staan;
  • je koopt een recreatiewoning en de grond waarop deze woning staat of komt te staan;
  • je koopt een recreatiewoning en een recht van opstal voor de woning (eventueel in combinatie met een huurovereenkomst).

De gemeente Noord-Beveland kan je een ontheffing verlenen voor het verbod een woning te gebruiken als tweede woning, door het verstrekken van een vergunning voor het gebruik van een woning als deeltijdwoning. Dit is van toepassing in de bebouwde kommen van de kernen: Kamperland, Wissenkerke, Geersdijk, Kortgene, Colijnsplaat en Kats. Momenteel wordt deze vergunning in de meeste gevallen verleend. Op 25 januari 2018 is echter bekend gemaakt dat er per april 2018 (al dan niet voorlopig) een einde zal komen aan de regeling deeltijdwonen. Na een jaar zal de gemeenteraad van Noord-Beveland dit gaan evalueren.

In het buitengebied van de Gemeente Borsele is het (meestal) toegestaan om panden met een woonbestemming ook te gebruiken als deeltijdwoning. Daarnaast mag de woning ook verhuurd worden als recreatiewoning. In de kernen met een onttrekkingsvergunning op basis van de huisvestingsverordening kan aangevraagd worden of de woning als deeltijdwoning gebruikt mag worden. Hieraan zitten wel diverse voorwaarden voor de eigenaar vast.

In de gemeente Goes (o.a. Wolphaartsdijk) mogen in beginsel alle panden met een woonbestemming ook als deeltijdwoning gebruikt worden.

De gemeenten Reimerswaal en Kapelle werken in principe niet met deeltijdwoningen.

Indien (ver)koper de Nederlandse taal niet afdoende beheerst, zijn wij in de meeste gevallen wettelijk genoodzaakt om ten laste van de betreffende partij, een beëdigde tolk in te schakelen.