Het voordeel van erfpacht is dat je minder hoeft te lenen

Bij onder meer de gemeenten Reimerswaal, Kapelle, Goes en Borsele heb je de mogelijkheid om bij nieuwbouw te kiezen voor een zogenaamde erfpachtregeling. Bij een dergelijke regeling huur je als het ware de grond van de betreffende gemeente en koop je zelf de daarop te bouwen woning of bedrijfsobject.

Het voordeel is dat je daardoor minder hoeft te lenen voor de hypotheek en zo wellicht makkelijker je financiering rond kunt krijgen. De Erfpachtregeling kan dus nét het verschil maken waardoor je een woning of bedrijfsobject kunt kopen.

De grondprijs blijft gedurende de looptijd van de Erfpachtregeling gelijk. Je kunt op elk gewenst moment de grond kopen tegen de waarde op het moment van uitgifte. Dat geeft jou en de hypothecaire geldverstrekker zekerheid. En wil je blijven erfpachten, dan kan dat ook. De erfpacht blijft altijd geldig.

Voor ondernemers kunnen afhankelijk van de betreffende gemeente, aanvullende voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld dat van de ondernemer verwacht wordt dat deze een substantiële investering doet door de bouw van een bedrijfspand en woning.

Erfpachtovereenkomsten voor bouwkavels die vanaf 1 juli 2015 zijn afgesloten, vallen onder de omzetbelasting (BTW) en niet onder de overdrachtsbelasting.

Het kan per gemeente verschillen of je (als particulier) de omzetbelasting bij het passeren van de akte moete betalen, of verspreid over de looptijd.

Direct contact opnemen?