Halló voorzitter, penningmeester, secretaris, bestuurslid?!

Zit jij in het bestuur van een verenging of stichting?
Ja?! Zet dan de WBTR nú op de agenda!

Er is een nieuwe wet die belangrijk is voor alle bestuursleden

Deze nieuwe wet, de WBTR geldt voor besturen van alle verenigingen en stichtingen en gaat onder andere over de hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders. Daar wil je als bestuurslid toch meer over weten? Lees daarom deze informatie goed door en neem contact op als je vragen hebt.

Bestuur in én toezicht op orde

Zet jij je in voor een vereniging of stichting? Heel goed! Dat is nodig ook en je verricht nuttig werk. En precies daarom is het belangrijk dat je weet dat ook jouw vereniging of stichting aan de wet moet voldoen. Dit juist omdat na 01-07-21 ‘hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid’ een feit is als er wat misgaat binnen je vereniging of stichting.

Ga daarom nu aan de slag!

Zorg dat jullie bestuur in orde is, net als het toezicht erop. Dit geeft jullie als bestuur en toekomstige bestuursleden rust en een goed gevoel. Wat de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen inhoudt en hoe je hieraan kunt voldoen, leggen we je graag uit. Als je wilt, helpen we je daarbij!

Voor wie geldt de WBTR?

  • Alle bestuursleden van alle verenigingen en stichtingen
  • Vrijwillige en betaalde bestuurders
  • Grote en kleine verenigingen/stichtingen.
Direct contact opnemen?
De WBTR in vijf punten

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaat over:

  • De positie en plichten van bestuursleden en toezichthouders.

  • De aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders.

  • Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven.

  • Regels omtrent belangenverstrengeling.

  • Procedures bij grote uitgaven of investeringen.

Schakel hulp in bij vragen!

De WBTR is een wettelijke verplichting voor verenigingen en stichtingen. Deze geldt voor alle besturen en op 1 juli 2021 moet je eraan voldoen. Het is belangrijk, want niet voldoen aan de WBTR kan gevolgen voor bestuursleden persoonlijk hebben. Ga dus op tijd aan de slag en weet dat wij voor je klaar staat bij vragen.

Hoofdelijk aansprakelijk

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR), waar je voor 1 juli 2021 aan moet voldoen, is de persoonlijke, hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders. Voorheen was je ook al aansprakelijk, maar de wet is strenger geworden, om het zo te zeggen doordat er nu meer zaken onder vallen. Als er wat misgaat binnen de vereniging, kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Ook voor daden van medebestuursleden. Bij financiële transacties kan dat grote persoonlijke gevolgen hebben. Daarbij maakt het niet uit of je een betaalde bestuurder bent of een vrijwilliger.

Advies, begeleiding en opstellen statuten

Heb jij als bestuurslid of hebben jullie als bestuur van een vereniging of stichting vragen mbt de nieuwe WBTR?

Contact ons voor advies en/of begeleiding en voor het mogelijk aanpassen van de statuten mbt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

Benieuwd naar ons team?
Download onze brochures